Iztuzu Plajı
İztuzu Plajı, Türkiye’nin Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı Dalyan ilçesinin dünyaca ünlü plajıdır. İztuzu Plajı’nın tarihi zenginliği ve doğal güzelliği göz önüne alındığında, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken önemli bir yerdir.

Tarihi Özellikler

Kaunos Antik Kenti İztuzu Plajı, antik Kaunos kentinin önünde yer almaktadır. Antik çağlarda şehir, ana liman kentlerinden biriydi. Bulunduğu alan, Likya ve Karya medeniyetlerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.

Caretta Caretta Kaplumbağaları: İztuzu Plajı, nesli tükenmekte olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biridir. Plaj, kaplumbağaları korumak için 1988 yılında yetkililer tarafından koruma altına alınmıştır.
İztuzu, bu kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı birkaç plajdan biridir ve bu nedenle çevresel ve ekolojik olarak çok önemlidir.

Güzellikler

Yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğunda, ince altın rengi kumlu doğal bir yapıya sahiptir. Bir yüzü Akdeniz’e, diğeri ise tatlı suya, yani Dalyan Nehri deltasına açılıyor ve bu nedenle plajın iki yüzü var.

Plajın bir ucu sakin Dalyan Kanalı ile kucaklanırken, diğer ucu Akdeniz’in masmavi suları ile kucaklaşıyor. Çam ormanları ve dağlar plajı çevreliyor ve bu da onu doğa severler için bir cennet haline getiriyor.

İztuzu plajının doğal güzelliği ve Caretta Caretta kaplumbağaları gibi önemli türlerin yaşam alanı olan koruma alanıdır.
Bu nedenle büyük ölçüde doğallığını koruyabilmiştir.

İztuzu Plajı, tarihi ve doğal özellikleri sayesinde Türkiye’nin en güzel plajlarından biridir. Huzur arayanlar ve doğa severler için ideal bir yerdir.

Kaunos Antik Kenti
Antik dönemin önemli ticaret ve liman kentlerinden biri de Dalyan bölgesinde bulunan Kaunos Antik Kenti’dir.
Kentin tarihi MÖ 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve Kaunos’ta hem Karya hem de Likya kültürlerinin izleri görülmektedir.
Özellikle elverişli konumu ve doğal limanı nedeniyle kent, geçmiş dönemlerde ticaret merkezi olarak önemli bir rol oynamıştır.

Kaunos Antik Kenti’nde Görülecek Yerler:
Kaya Mezarları: Bu mezarlar, dik kayalıklara oyulmuş muhteşem yapıları nedeniyle kaunos tekne turu’un simgesi haline gelmiştir. Soylular ve kraliyet mensupları için inşa edilen mezarlar, Likya mimarisinin en iyi örnekleridir. Mezarlarla ilgili en dikkat çekici özellik, cephelerinin tapınak mimarisine benzer detaylar içermesidir.

Kaunos Tiyatro

Helenistik dönemde inşa edilen ve 5.000 kişilik seyirci kapasitesine sahip olan tiyatro, Kaunos Antik Kenti’ne hakim bir manzaraya sahiptir. Antik çağlarda tiyatro, tiyatro gösterileri ve toplantılar gibi çok sayıda etkinlik için kullanılıyordu.

Kaunos Akropolis

Şehrin en üst noktasında bulunan ve şehre yönelik tehditleri koruma ve tespit etme yolu olarak kullanılan alan. Buradan hem şehrin hem de çevredeki doğanın harika bir manzarası görülebilir.

Kaunos Binalar

Çeşitli tanrılara ait tapınaklar; kamu binaları; Roma hamamları, agora – pazar yeri ve su sarnıçları Kaunos’ta ziyaret edilebilir.

Kaunos Liman ve Tersane

Bir liman şehri olduğu için Kaunos’un antik çağlarda önemli bir tersanesi ve ticaret limanı olması gerekirdi. Bugün, bu limanın kalıntıları şehrin antik çağlarda ne kadar geliştiğini ortaya koyuyor.

Hem tarih tutkunlarının hem de doğa tutkunlarının ilgisini çeken birçok noktayı gösteren Kaunos antik kenti keşfedilecek bir yerdir. Ayrıca, eşsiz tarihi kalıntılar ve manzaralar sunarak geziyi unutulmaz kılar. Ayrıca, bu şehrin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olması önemini vurgular.